Mitä tarkoittaa herkkä iho ja miten sitä tulisi hoitaa?

herkkä iho

Hyvinvoivan ihon perusta on ihotyypille ominaisten hoitotuotteiden valinta ja säännöllinen ihonhoito. Ihotyyppi voi olla kuiva, rasvoittuva, normaali tai sekaiho. Moni määrittelee ihonsa myös herkäksi. Herkkä iho ei ole kuitenkaan erillinen ihotyyppi, vaan kaikkien iho voi olla ajoittain herkkyyksiin taipuvainen. Miten herkän ihon sitten tunnistaa, ja miten sitä tulisi hoitaa?

Mikä on herkkä iho

Herkän ihon tunnistaa sille ominaisesta taipumuksesta herkkyyteen. Käytännössä iho voi oireilla punoituksella, kutinalla tai kirvelyllä. Se saattaa tuntua kiristävältä tai aralta, eikä oireille ole välttämättä selkeää syytä. Herkkyysreaktio voi silti nousta esiin tai pahentua esimerkiksi kun:

  • Iho altistuu voimakkaille lämpötilanmuutoksille, esimerkiksi saunoessa.
  • Iholle levitetään vääränlaisia, voimakkaita kosmetiikkatuotteita. Esimerkiksi vahvasti hajustetut tuotteet voivat laukaista herkkyysreaktion.
  • Iho altistuu mekaaniselle rasitukselle, kuten voimakkaalle kuorinnalle.
  • Allergioista kärsivillä siitepölyaika voi laukaista myös ihon herkkyysreaktioita.

Jos herkkä iho oireilee voimakkaasti esimerkiksi tiettyjen ruoka-aineiden vuoksi, kannattaa mahdolliset allergiat selvittää lääkärillä. Herkän ihon taustalla voi olla myös atooppista ihottumaa.

Miten hoitaa herkkää ihoa

Tärkeintä herkän ihon hoidossa on hellävaraisten ihonhoitotuotteiden käyttö. Ihoa tulee myös käsitellä varoen, ja välttää liian voimakkaita otteita esimerkiksi pesussa ja kuorinnassa. Ihonhoitoa ei kuitenkaan tulisi unohtaa tai laiminlyödä. Herkkäkin iho kaipaa huomiota, eikä huolellista ihonhoitorutiinia voi korvata pelkällä vesipesulla ja perusvoiteella.

Valitettavasti herkän ihon hoitorutiinissa unohdetaan usein ihotyyppi ja sen muut erityistarpeet. Pyritään valitsemaan mahdollisimman yksinkertaisia tuotteita, jotta ne eivät ärsyttäisi ihoa. Tästä syystä iholle tarjotaan usein vain perusvoidetta, joka koostuu mineraaliöljyistä, vedestä ja glyseriinistä. Näin iho jää paitsi kaikista syvävaikutteisista raaka-aineista, eikä välttämättä saa riittävästi kosteutusta. Ihon pinta kuivuu ja iho-ongelmat pahenevat.

Hellävaraisten tuotteiden ei kuitenkaan tarvitse olla sisällöltään köyhiä, sillä hyvin siedettyjä aktiivisia aineita on olemassa runsaasti. Usein herkkä iho tarvitseekin tehokosteutusta, sillä kuiva iho ärtyy herkemmin.

Vinkki: Kuulostele omaa ihoasi ja pidä kirjaa siitä, milloin ihosi kunto on huonoimmillaan. Kirjoita ylös myös ihonhoitotuotteet, mitä käytät milloinkin ja vaihtele tuotteita, jotta näet, onko niillä vaikutusta herkkyysreaktioihin. Tarkkaile, esiintyykö reaktioita ulkoillessa vai sisätiloissa ja vaikuttaako vuodenaika ihon kuntoon. Tarvittaessa kirjaa ylös myös ateriat, jos syyllistä ei löydy muista elintavoista tai kosmetiikkatuotteista.

Colosé Sensitive: herkän ihon hoitolinja

Colosé on hoitanut suomalaisten ihoja vuosikymmenten ajan, ja asiakkaiksemme hakeutuu jatkuvasti eri iho-ongelmista kärsiviä ihmisiä. Tämä johtuu ”puskaradion” voimasta – moni on saanut avun tuotteistamme, ja kertoo niistä myös ystävilleen. Herkkäihoisille suosittelemme lämpimästi Sensitive -tuotelinjaamme, joka on kehitetty erityisesti herkän ihon tarpeisiin.

Sensitive -tuotteissa ei ole lainkaan hajusteita tai ihoa ärsyttäviä väriaineita. Niiden koostumus on kehitetty mahdollisimman hellävaraiseksi yleisesti allergisoivia ainesosia välttämällä. Siitä huolimatta tuotteet ovat pullollaan hoitavia aineita, ja ne pitävät ihon kosteutettuna ja kirkkaana!

Esimerkiksi Sensitive Silmänympärysvoide sisältää tehokkaan yhdistelmän kosmetiikan arvostettuja aktiiviaineita. Siinä käytetty ksylitoliyhdistelmä kosteuttaa ihoa tehokkaasti ja vahvistaa sen suojabarrierin toimintaa, kun allantoiini ja sembramännyn uute rauhoittavat herkkää ihoa. Silmänympärysvoiteen erityinen Eye Contour Solution – yhdistelmä taas vähentää näkyvästi turvotusta silmien ympärillä ja häivyttää silmänympärysten sini-kelta-tummaa väriä.

Yhdessä käytettynä Sensitive -tuoteperhe kosteuttaa, kirkastaa ja uudistaa ihoa. Tuotteet sopivat kaikkein herkimmällekin iholle ja ne tasapainottavat sen toimintaa. Sensitive -linja kosteuttaa, rauhoittaa ja vahvistaa ihoa. Se luo hyvän pohjan ihonhoitorutiinille ihotyypistä riippumatta. Kuivalla iholla käyttöön kannattaa ottaa ehdottomasti myös Sensitive -linjan seerumi, joka elvyttää ihon kosteusvarantoja tehokkaasti!

Tutustu Sensitive -tuotelinjaan täällä. Voit myös pyytää neuvoa lähimmältä Colosé-myyjältäsi, hän auttaa sinua mielellään sopivien tuotteiden valinnassa.

herkkä iho hoitotuotteet

Saatat pitää myös näistä

2 kommenttia