Varjele ihosi happovaippaa: näin väärä pH vaikuttaa ihon hyvinvointiin

ihon ph

Terveen ihon pH on luonnostaan lievästi hapan, mutta happamuustaso voi järkkyä jos iho altistetaan liian emäksisille tai happamille aineille. Moni onkin kuullut, että tavallinen saippua saattaa kuivattaa ihoa eikä kasvoveden käyttöä kannata laiminlyödä. Näillä ohjeilla pyritään suojelemaan ihon pH-tasoa: sen vaihtelut voivat johtaa yllättäviin ongelmiin, joiden syytä on vaikea tunnistaa.

Terveen ihon pH-taso

Termi pH tarkoittaa happamuustasoa, ja se kuvastaa liuoksen vetyionien määrää. pH-asteikko alkaa yhdestä ja päättyy neljääntoista: yksi on happamin ja 14 emäksisin. Asteikon keskelle jäävä seitsemän kuvaa neutraalia pH-tasoa.

Ihon uloimman kerroksen pH-taso vaihtelee hieman ihoalueittain. Keskimäärin terveen ihon pH asettuu välille 4,2-5,6. Se on siis lievästi hapan. Vastasyntyneillä ihon pH on lähellä neutraalia, ja happamoituu ensimmäisten elinviikkojen aikana. Vastaavasti ihon happamuustaso nousee iän myötä: erityisesti naisten ihon pH on korkeampi menopaussin jälkeen.

Ihon alemmat kerrokset ovat emäksisempiä, ja happamasta kerroksesta ihon pinnassa puhutaan usein happovaippana. Se koostuu muun muassa vedestä, talista ja hiestä. Tätä hapanta suojakerrosta kutsutaan myös hydrolipidikalvoksi, ja sen tehtävä on ylläpitää ihon normaaliflooraa eli ihon kannalta tärkeitä mikrobeja. Samalla se ehkäisee haitallisten mikrobien kasvua ja ylläpitää ihon kosteustasapainoa.

Peseytymisen vaikutus ihon pH-tasoon

Ihon pH-taso voi nousta lyhyistäkin altistuksista liian emäksisille aineille. Pelkästään veden tai lievästi emäksisen pesutuotteen käyttö voi nostaa ihon pH-tasoa jopa kuudeksi tunniksi. Suomessa käsittelemättömän ”raakaveden” pH on yleensä hieman alle seitsemän, mutta veden pH-arvoa säädetään emäksisemmäksi jotta se ei aiheuttaisi syöpymisvaurioita putkistossa. Keskimäärin talouskäyttöön päätyvä vesijohtovesi on lopulliselta pH-tasoltaan seitsemän ja kahdeksan välillä. Esimerkiksi Lappeenrannan alueella vesijohtoveden pH asettuu välille 7,3-8,4 mikä on huomattavasti ihon pH:ta korkeampi.

Vaikutus ihon happovaippaan on sitä suurempi, mitä emäksisemmästä aineesta puhutaan. Esimerkiksi tavallisella saippualla on merkittävä vaikutus ihon pH-tasoon. Välittömien, lyhytkestoisten vaikutusten lisäksi ihon pH:n on tutkittu kohoavan pikkuhiljaa pitkäkestoisesti jos kasvoja pestään yhden minuutin ajan kaksi kertaa päivässä palasaippualla. Acta Derm Venereol -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ihon happotasapaino lähti jälleen laskemaan, kun pesutuote vaihdettiin happamaan. Vaikka perinteisen palasaippuan pH on keskimäärin 9-10, myös neutraalin pH-tason pesuaineilla on saatu samansuuntaisia tuloksia.

Pesuveden ja puhdistusaineen pH-tason lisäksi ihon oma puskurointikyky vaikuttaa pH-tason muutoksiin. Puskurointikyky tarkoittaa ihon kykyä vastustaa happamuuden muutoksia. Useimmilla ihmisillä ihon puskurointikyky riittääkin palauttamaan ihon pH:n tavalliselle tasolle saippuapesun jälkeen (joskin viiveellä) ja lähinnä liiallinen peseminen johtaa merkittäviin iho-ongelmiin. Vauvoilla, vanhoilla ihmisillä ja ihosairauksista kärsivillä puskurointikyky on kuitenkin heikentynyt, mikä selittää voimakkaampaa taipumusta ihon herkkyysreaktioille.

Miksi pH-tasoa pitäisi suojella?

Ihon happovaipalla on tärkeä tehtävä ylläpitää ihon normaalia toimintaa. Se tarjoaa hyvän kasvualustan ihon normaaliflooralle, eli sen toiminnan kannalta tärkeille mikrobeille. Mikäli ihon pinnan happotasapaino järkkyy, myös sen mikrobiomi alkaa muuttua. Esimerkiksi aknessa talirauhasten tulehdusta aiheuttava Propionibacterium acnes -bakteeri viihtyy parhaiten pH-tasolla 6-6,5 ja sen määrä iholla kasvaa pH-tason noustessa 5,5 yläpuolelle.  Vastaavia muutoksia voidaan havaita myös muissa tulehduksia aiheuttavissa bakteereissa pH:n noustessa.

Ihon peseminen emäksisillä tuotteilla altistaa paitsi infektioille, edistää se myös ihon kuivumista. Emäksiset pesutuotteet liuottavat ihon pinnan epäpuhtauksien lisäksi myös happovaipan rasva-aineita, ja jättävät ihon alttiiksi kosteuden haihtumiselle. Etenkin valmiiksi kuivalla iholla saippuapesun kuivattava vaikutus on helposti huomattavissa.

Ihon pH-tasoa tukeva kosmetiikka

Jotta ihon pH-taso pysyy optimaalisena, tulisi etenkin peseytymisessä suosia ph-tasapainotettuja, happamia tuotteita. Myös iholle jätettävät voiteet ja muut kosmetiikkatuotteet voivat nostaa pH-tasoa pitkällä tähtäimellä. Turvallisinta on siis pysytellä alhaisen pH-tason tuotteissa käyttötarkoituksesta riippumatta.

Colosén tuotteiden pH-taso

Colosén ihonhoitotuotteet on kehitetty sopimaan herkällekin iholle ja niiden pH-taso on säädetty mahdollisimman ihoystävälliseksi. Näin iho säilyttää luonnollisen happovaippansa.

  • Colosén pesutuotteet on pH-tasapainotettuja, suurinpiirtein välillä 5-6
  • Colosén kasvoveden pH on 5
  • Kasvovoiteiden pH vaihtelee välillä 5-6
  • Hedelmäemulsioiden pH noin 6

Ihon pH:n tasapainottaminen

Kasvoveden käyttöä ei kannata jättää väliin. Vaikka kasvot pesisi ph-tasapainotetulla pesuaineella, aineen huuhtelu vesijohtovedellä vaikuttaa aina ihon happamuustasoon. Ihon pH tulisikin palauttaa heti puhdistuksen jälkeen ph-tasapainotetulla kasvovedellä. Colosén Virkistävän kasvoveden pH on tasolla viisi, ja sen käyttö palauttaa ihon optimaalisen pH-tason. Puhdistuksen voi viimeistellä pyyhkimällä ihon kasvovedellä kostutetulla vanulapulla tai painelemalla kasvovettä käsin iholle.

Ihon happamuustason palauttamisen lisäksi Colosén virkistävä kasvovesi kosteuttaa ihoa ja supistaa ihohuokosia. Sen käyttö jättää kasvot pehmeiksi ja kirkastuneen näköisiksi. Herkkäihoisille suosittelemme Colosén kasvoveden Sensitif -versiota.

Saatat pitää myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.