Nuoren ihonhoito: 5 askelta hehkuvaan ihoon

nuoren ihonhoito

Lapsen iho uudistuu nopeasti ja pysyy yleensä hyvinvoivana kevyelläkin hoidolla. Teini-iän kynnyksellä hormonimuutokset ja elämäntavat alkavat heijastua ihon kuntoon. Tässä iässä on tärkeää muistaa riittävä lepo, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio. Samalla myös päivittäinen ihonhoito alkaa nousta entistä ajankohtaisemmaksi. Ihon säännöllinen hoito tulisikin aloittaa viimeistään, kun aloittaa meikkaamisen.

Nuoren ihonhoito noudattaa pääosin samoja vaiheita kuin aikuistenkin. Nuorikin iho tarvitsee säännöllistä puhdistusta, kosteutusta ja kuorintaa. Liian voimakkaita tai aktivoivia aineita se ei kuitenkaan kaipaa – anti-age-tuotteet on siis syytä jättää vielä odottamaan. Nuoren ihonhoito on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista: vain muutamalla askeleella pidät ihosi hyvinvoivana ja ylläpidät sen luonnollista hehkua!

Askel 1: Tunnista ihotyyppisi

Jokainen meistä on oma yksilönsä ja siten myös ihomme poikkeavat toisistaan. Osalla iho on kuivempi, osalla rasvaisempi ja osalla jotakin siltä väliltä. Oma ihotyyppi on hyvä tunnistaa jo nuorena, jotta ihoa voi hoitaa sen tarpeiden mukaisesti. Ihotyypit jaetaan karkeasti neljään.

Iho voi olla joko:
 • Rasvainen: iho on paksun tuntuinen ja se erittää runsaasti talia. Ihohuokoset ovat suuret ja rasvaiselle iholle muodostuu helposti mustapäitä ja muita epäpuhtauksia.
 • Kuiva: iho tuntuu ohuelta ja kiristelevältä. Se erittää liian vähän talia mikä johtaa sen heikkoon kosteudensitomiskykyyn. Ihohuokoset ovat hyvin pieniä, lähes näkymättömiä.
 • Normaali: normaali iho on väriltään kirkas. Ihohuokoset ovat pienehköjä mutta näkyviä. Iho erittää riittävästi talia pysyäkseen tasapainoisena. Se tukkeutuu harvoin, mutta satunnaiset mustapäät ovat mahdollisia.
 • Sekaiho: sekaiho on muuten normaali tai kuiva, mutta t-alueelta iho vastaa rasvaista ihoa. Tällä alueella ihohuokoset ovat suurempia ja talia erittyy runsaasti.

Ihotyypin tunnistamista voi nuorena hankaloittaa hormonimuutokset, jotka kiihdyttävät ihon talintuotantoa ja johtavat monilla teini-ikäisillä aknen tyyppisiin oireisiin. Tästä syystä nuoren iholla tulisi välttää liian puhdistavia tuotteita, vaikka iho rasvoittuisikin runsaasti. Ihotyyppi voi silti olla kuiva, jolloin voimakkaat tuotteet saattavat kuivattaa sitä entisestään ja kiihdyttää talintuotantoa. 

Askel 2: Säännöllinen puhdistus

Puhdistus on hyvinvoivan ihon perusta ja iltapesun unohtelu tai vääränlaiset puhdistustuotteet johtavat nopeasti iho-ongelmiin. Esimerkiksi emäksinen pesuaine voi järkyttää ihon happotasapainoa ja johtaa ihon pintakuivuuteen, herkkyysreaktioihin ja näppylöihin. Iho tuleekin puhdistaa huolellisesti aamuin illoin hellävaraisilla tuotteilla.

Ihon puhdistus illalla
 1. Poista ensin meikit Colosén Waterproof silmämeikinpoistolapuilla. Hoitavat laput liuottavat helposti vedenkestävätkin meikkituotteet!
 2. Puhdista sitten iho Colosén Puhdistusemulsiolla. Maitomainen emulsio poistaa iholta päivän aikana kertyneen talin, lian ja kosmeettiset aineet hellävaraisesti. Tämä tuote sopii kaikille ihotyypeille.
 3. Viimeistele ihon puhdistus kasvovedellä. Kasvovesi palauttaa ihon pH-tason ja valmistelee ihon hoitotuotteille. Voit valita ihotyyppisi mukaan joko Virkistävän Kasvoveden tai Sensitif -kasvoveden. Näistä jälkimmäinen sopii sinulle, jos ihollasi esiintyy herkkyysreaktioita.
Ihon puhdistus aamulla

Aamulla iho ei yleensä tarvitse vesipesua. Kasvovedellä pyyhkiminen riittää poistamaan yön aikana kertyneen talin ja pölyn ihon pinnasta. Mikäli ihosi on kuitenkin hyvin rasvoittuva, voit puhdistaa kasvot Puhdistusemulsiolla tai kokeilla Detox -puhdistuslappuja. Ne tasapainottavat ihon talintuotantoa ja ehkäisevät ihon tukkeutumista.

nuoren ihonhoito

 

Askel 3: Tehokas kosteutus

Kaikki ihotyypit tarvitsevat kosteutusta ja etenkin nuori iho suorastaan janoaa kosteutta. Rasvainenkin iho kaipaa kosteuttavia aineita, sillä niiden puuttuessa sen talintuotanto kiihtyy. Rasvaisella iholla voi kuitenkin käyttää kevyempiä voiteita, sillä rasva-aineista ei yleensä ole pulaa.

 • Normaalille, rasvaiselle ja sekaiholle riittää monesti kevyt hedelmäemulsio. Ohutkoostumuksinen emulsio täyttää ihon kosteusvarantoja ja imeytyy nopeasti. Se ei jätä ihon pintaa tahmaiseksi ja sopii hyvin öljyisellekin iholle. Kokeile esimerkiksi talintuotantoa tasapainottavaa Aloe Vera -emulsiota tai raikasta Mandariiniemulsiota!
 • Kuiva iho tarvitsee syväkosteutusta, joten emulsion alle on hyvä levittää kosteuttava seerumi. Hyaluron4 -linjan seerumi elvyttää tehokkaasti kuivaa ihoa ja kosteuttaa sen eri kerroksia. Mikäli iho on erityisen kuiva, hedelmäemulsiokin kannattaa korvata Hyaluron4 -linjan voiteella ja silmänympärysvoiteella.

Askel 4: Ihon suojaus

UV-säteily on ihomme suurin vaaratekijä ja suora auringolle altistuminen aiheuttaa nopeita vaurioita. UV-säteily voi johtaa ihon palamiseen, erilaisiin ihosairauksiin ja ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen. Aurinkosuojavoide on siis syytä pitää ihonhoitorutiineissa alusta lähtien. Koska kasvot ovat aina alttiina auringolle eikä niitä peitetä vaatteilla, tulee suojakertoimenkin olla korkea.

Nuorelle iholle kannattaakin valita Colosén Aurinkosuojavoide SK 50. Se tarjoaa optimaalisen suojan sekä UVA- että UVB-säteiltä ja jättää iholle miellyttävän mattapinnan. Voide kuivuu nopeasti eikä tahmaa tai jätä ihoa valkoiseksi. Hoitava koostumus ehkäisee auringon UV-säteilyn haittavaikutuksia ja ylläpitää ihon kosteustasapainoa.

Askel 5: Erityishoito

Ihon erityishoitoon kuuluu rutiinit, joita ei tarvitse muistaa päivittäin ja jotka vaihtelevat ihotyypeittäin. Esimerkiksi ihon kuorinta on hyvä aloittaa jo teini-iässä, mutta sitä ei kannata tehdä turhan usein.

Nuori iho uusiutuu vielä nopeasti eikä sen pintaan kerry kuivaa ihosolukkoa samalla tavalla, kuin aikuisilla. Iho kannattaa kuoria kerran viikossa-parissa jotta hoitotuotteet imeytyvät paremmin. Herkästi tukkeutuvaa ihoa voi kuoria useamminkin. Kuorinnan voi tehdä Colosén AHA-lapuilla, jotka ovat paitsi helppo, myös hauska lisä nuoren ihonhoitorutiiniin!

Etenkin talviaikaan iho voi muuttua pintakuivaksi tai erittäin kosteusköyhäksi. Tällöin kosteutusta voi tehostaa kangasnaamioilla. Nuorelle iholle suosittelemme kosteuttavaa Hyaluron4 -kangasnaamiota tai hellävaraista Sensitive -kangasnaamiota.

Jos iholla esiintyy runsaasti finnejä ja muita epäpuhtauksia, voi käyttöön ottaa syväpuhdistavan Savinaamion. Kevyesti kuoriva, savipohjainen naamio ehkäisee huokosten tukkeutumista ja tasapainottaa ihon talintuotantoa. Epäpuhtauksia voi kuitenkin ehkäistä muutamilla arkisilla toimilla!

Vinkit epäpuhtauksien ehkäisemiseen:
 • Pese kädet aina ennen kasvoihin koskemista ja vältä esimerkiksi kasvojen nojaamista kämmeniin
 • Hikoilu nostaa iholle bakteereja, jotka tukkivat ihohuokosia ja johtavat finnien puhkeamiseen. Pese siis iho huolella etenkin aina urheilun jälkeen.
 • Mikäli iholle nousee finnejä, pidä huolta sen säännöllisestä puhdistamisesta. Jätä hammastahna kaappiin, sillä saat aikaan vain ärtyneen ihon!
 • Finnejä ei myöskään tulisi puristella, sillä se voi aiheuttaa tulehdusreaktion ihossa ja levittää bakteereja talirauhasiin. Pahimmassa tapauksessa tämä jättää iholle pysyviä arpia.
 • Jos muuta keinoa ei kuitenkaan ole, kypsän ja valkopäisen finnin voi tyhjentää varovasti. Tämä tehdään desinfioiduilla sormilla, joiden ympärille on kääritty kasvopaperi. Finniä painetaan varovasti sen molemmilta puolilta kunnes se on tyhjentynyt. Älä ikinä purista finniä niin pitkään, että siitä tulee verta!

 

Saatat pitää myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *