Talvihiusten hoito 1/2: Rauhoita kuiva ja kutiseva päänahka

kuivan päänahan hoito

Kerroimme aikaisemmassa blogipostauksessamme vartalon ihonhoidosta talviaikaan, sekä siitä, miten iho reagoi kylmiin pakkasilmoihin. Sama reaktio on nähtävissä myös päänahassamme: hiuspohja voi kuivua ja alkaa kutisemaan. Kuivan päänahan hoito on tärkeä tapa ehkäistä sen vaurioita, tulehtumista ja kutinaa.

Kuivan päänahan ensioire on yleensä kutina. Hiuspohjassa voi myös näkyä pieniä valkoisia hiutaleita tai se voi pölistä hiuksia harjatessa. Päänahan kuntoon vaikuttaa geenit, elämäntavat, vallitsevat ympäristöolosuhteet sekä päänahan hoito. Oikealla hoidolla hiuspohja pysyy terveenä ja hiukset kasvavat normaalisti.

Kuiva päänahka voi aiheuttaa esimerkiksi:

  • Kutinaa
  • Hiuspohjan halkeilua ja tulehduksia
  • Hiusten kasvun hidastumista

 

Kärsitkö kuivasta päänahasta?

Kuivan päänahan hoito alkaa oireiden kartoittamisella ja niiden syyn tunnistamisella. Päänahan kutina ja hilseily voi johtua kuivuuden lisäksi sebborrooisesta ihottumasta joka aiheuttaa hiuspohjan hilsettä. Tällöin hiuspohja erittää liikaa talia, joka ruokkii iholla luonnostaan esiintyvää hiivasientä. Hilsettä hoidetaan tiheällä, hellävaraisella pesulla ja hilseshampoolla. Hoito eroaa siis täysin kuivan päänahan hoidosta, joten ole tarkkana, kun tutkit päänahkasi kuntoa!

  1. Hilseilevä päänahka on tulehdustilassa, jolloin iho uusiutuu huomattavasti tervettä ihoa nopeammin. Näin kuivaa, irtoavaa ihosolukkoa kertyy runsaasti ja hilsettä voi irrota kookkaina laattoina.
  2. Kuiva päänahka taas on kuivaa ihoa, joka sijaitsee hiusten alla. Sen voi erottaa hilseilevästä hiuspohjasta pääasiassa hilseen määrän perusteella. Kuiva päänahka tuntuu kuivalta ja kiristelevältä, mutta siitä ei irtoa runsaasti hilsettä. Yleensä kuivan päänahan ”hilse” on kevyttä, valkoista pölyä, jota irtoaa hiuksia harjatessa.

Mikäli päänahkasi on kuiva ja kutiseva, mutta siihen liittyy myös muita oireita kuten ihottumaa, tai kutina on sietämättömän voimakasta, suosittelemme olemaan yhteydessä terveydenhoidon ammattilaiseen.

 

Kuivan päänahan hoito

Mikäli hiuspohjasi tuntuu kuivalta ja kiristävältä, mutta hilseily ei ole erityisen voimakasta, kärsit todennäköisesti kuivasta päänahasta. Se on yleinen vaiva, jota esiintyy erityisesti talviaikaan. Tärkeintä kuivan päänahan hoidossa on muistaa, että hiuspohja on samanlaista ihoa, kuin kaikkialla vartalossamme. Sen kuivuuteen vaikuttaa niin sisäiset kuin ulkoisetkin tekijät. Paras hoito onkin kuivuuden ehkäisy, johon voidaan vaikuttaa arkisilla rutiineilla.

Ehkäise päänahan kuivumista
  • Juomalla runsaasti vettä
  • Välttämällä voimakkaasti peseviä tuotteita
  • Suojaamalla päätä kylmältä pakkasilmalta
  • Välttämällä hiusten pesua kuumalla vedellä
  • Vähentämällä muotoilutuotteiden käyttöä

Jos päänahka on päässyt kuivaksi ja se tuntuu kiristelevältä tai kutiavalta, tulee sitä hoitaa ensisijaisesti hiuspohjaa kosteuttavilla ja kosteutta sitovilla pesu- ja hoitotuotteilla.

Hiusten hellävarainen pesu

Kokeile: Colosé Tyrni-volyymishampoo

Liian voimakkaat pesutuotteet voivat kuivattaa päänahkaa entisestään. Hiusten säännöllinen pesu hellävaraisilla tuotteilla sen sijaan auttaa ylläpitämään päänahan kosteustasapainoa ja hyvinvointia. Colosén Tyrnishampoo sisältää kosteuttavia aineita sekä päänahkaa hoitavaa ja tasapainottavaa tyrniöljyä.

Tyrnishampoon pH-taso on lähellä ihon luonnollista pH-tasoa, ja hellävaraisuutensa vuoksi se sopii erinomaisesti myös kuivasta päänahasta kärsiville. Hiuksille volyymia antava shampoo vähentää muotoilutuotteiden tarvetta ja auttaa pidentämään hiusten pesuväliä tasapainottamalla päänahan talintuotantoa.

Muista! Välttele kuuman veden käyttöä hiusten pesussa, vaikka se tuntuisikin talvella miellyttävältä. Kuuma vesi liuottaa ihoa suojaavaa lipidikerrosta ja altistaa päänahkaa kuivumiselle.

Hiuspohjan kosteutus

 

hiuspohjan hoitoneste

Kokeile: Colosé Hiusten hoitoneste

Kuiva ihosolukko voi tukkia päänahan hiustuppeja ja häiritä hiusten kasvua. Kuivaa hiuspohjaa voidaan hoitaa kosteuttavilla aineilla, joita annostellaan suoraan päänahkaan. Colosén Hiusten hoitoneste on kirkas, tahmaamaton tuote, joka kosteuttaa päänahkaa ja elvyttää hiusten kasvua. Hoitonestettä hierotaan suoraan hiuspohjaan, eikä sitä tarvitse huuhdella pois.

Päänahan kosteuttamisen lisäksi hoitoneste kiihdyttää hiuspohjan verenkiertoa ja aktivoi hiustuppien toimintaa. Se sopii hiuspohjaa kosteuttavaksi ja rauhoittavaksi kuuriksi, tai päivittäiseen käyttöön hiusten kasvun aktivoinnissa. Lue lisää ja katso ennen & jälkeen -kuvat tästä blogipostauksesta.

Päänahan tehohoito

hiuspohjan tehohoito

Kokeile: Colosé Ihonhoitoöljy

Kuivan päänahan hoitoa voidaan tehostaa naamioilla tai öljyillä. Colosén Ihonhoitoöljy ravitsee ja pehmentää päänahan ihoa ja ehkäisee kosteuden haihtumista hiuspohjasta. Samalla se toimii hiusten hoitonaamiona. Hoito tehdään levittämällä runsas määrä öljyä hiuspohjaan ja hiusten latvoihin, jonka jälkeen hiukset peitetään suihkumyssyllä tai pyyhkeellä. Parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi öljy jätetään hiuksiin yöksi, ja hiukset pestään aamulla shampoolla.

Ihonhoitoöljy sisältää muun muassa ravintorikasta oliivi-, manteli- ja jojobaöljyä, karitevoita sekä ihoa rauhoittavaa mäkikuismaa. Se sopii säännölliseen käyttöön koko vartalon ihon sekä hiusten hoidossa.

Vinkki: Ihonhoitoöljyä voidaan hieroa myös pieni määrä hiuspohjaan ja hiusten latvoihin helpottamaan kuivuuden aiheuttamaa kutinaa milloin tahansa. Sen pienimolekyylinen, ohut koostumus imeytyy nopeasti ja jättää hiuksiin kauniin kiillon.

 

Tutustu myös muihin Colosén hiustenhoitotuotteisiin täällä, ja tilaa omasi verkkokaupastamme tai omalta Colosé-myyjältäsi!

Saatat pitää myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.